Lídri Južnej Kórey, Číny a Japonska rokovali o voľnom obchode

27.05.2024 Celý región

Soul 27. mája (TASR) - Najvyšší predstavitelia Južnej Kórey, Číny a Japonska sa v pondelok stretli v Soule na rokovaniach o voľnom obchode s cieľom nájsť spôsob, ako "urýchliť dohodu". Uvádza sa v spoločnom vyhlásení. TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

"Budeme pokračovať v diskusiách o urýchlení rokovaní o trojstrannej dohode o voľnom obchode," uviedli po vzácnom trojstrannom samite. A dodali, že chcú, aby dohoda bola "spravodlivá, komplexná, kvalitná a vzájomne výhodná".

Čínsky premiér Li Čchiang po rokovaniach vyjadril podporu oživeniu trojstrannej spolupráce vzhľadom na spoločné výzvy. Ale zároveň vyjadril aj znepokojenie nad posilňovaním bezpečnostného partnerstva Japonska a Južnej Kórey s USA, ktoré Peking považuje za pokus o vytvorenie bloku na obmedzenie Číny.

Čínsky premiér sa stretol s juhokórejským prezidentom Junom Sok-jolom a japonským premiérom Fumiom Kišidom v Soule na prvých takýchto trojstranných rokovaniach po viac ako štyroch rokoch.

Mnohí experti tvrdia, že už len reštartovanie rokovaní na najvyššej úrovni a zhoda na potrebe zlepšiť vzťahy je pozitívnym znakom spolupráce medzi tromi susedmi v severovýchodnej Ázii. Všetci čelia totiž ekonomickej neistote v dôsledku vojen a nestability vo svete. Ich vzťahy sú však komplikované vzhľadom na spojenectvo Číny a Ruska na jednej strane a väzieb s USA na strane Kórey a Japonska.

Na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí Li Čchiang povedal, že Čína chce spolupracovať s Južnou Kóreou a Japonskom v ekonomických otázkach, najmä pokiaľ ide o dodávateľské reťazce a reštartovanie rozhovorov o trojstrannej dohode o voľnom obchode.

Jun Sok-jol vyhlásil, že sa všetci dohodli na podpore medziľudských a kultúrnych výmen, vybudovaní bezpečných sietí dodávateľského reťazca a spolupráci pri riešení environmentálnych, zdravotných a iných problémov. Kišida dodal, že všetky tri krajiny zdieľajú veľkú zodpovednosť za regionálny mier a že Japonsko bude predsedať ďalšiemu kolu trojstranného stretnutia lídrov.

Tieto tri ázijské krajiny sa spolu podieľajú zhruba 25 % na globálnom hrubom domácom produkte a sú navzájom úzko ekonomicky a kultúrne prepojené. Ich vzťahy však utrpeli opakované neúspechy v dôsledku ambície Číny získať väčší globálny vplyv a tlaku USA na posilnenie svojich ázijských aliancií.

Trojstranné stretnutia medzi Čínou, Južnou Kóreou a Japonskom sa malo konať každý rok od ich prvého samitu v roku 2008. Od roku 2019 sa však zastavili pre vypuknutie pandémie ochorenia COVID-19 a tiež pre komplikované vzťahy. Kórea a Japonsko zdieľajú totiž aj obavy USA z obchodných praktík a politiky Pekingu.
 

Vyberte región

mark